Het door ons behaalde themacertificaat Voeding kunt u inzien door op de afbeelding hierboven te klikken.

Als school willen we graag bijdragen aan een gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen. Daarom willen we als Linie College een omgeving creëren waarin gezond eten gestimuleerd wordt en gemakkelijk is.

Als school beschikken we niet over snoep- of frisdrankautomaten. In elk lokaal is een watertappunt waar leerlingen drinkwater kunnen pakken. In de kantine worden flesjes water verkocht.
Ook proberen we te stimuleren dat de leerlingen gezonde tussendoortjes van thuis meenemen, bijv. fruit of kleine pauzekoek. Op school mogen geen energiedrankjes (Energy Drinks) worden gedronken.

De kantine van het Linie College is elke dag open. We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling aansluiten bij de Richtlijnen Gezonderde Kantines.
Het aanbod bestaat op dit moment voor 70% uit betere keuzes producten (januari 2019). Dit is gebleken bij het bezoek van het Voedingscentrum waarin een kantinescan is ingevuld. We streven ernaar om dit percentage de komende tijd nog te verhogen. Hierdoor zijn we in het bezit van de Zilveren Kantine Schaal 2017, 2018 en 2019.Om in aanmerking te komen voor de Zilveren Schaal moet worden voldaan aan de vier basisregels:
Basisregel 1: De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan. 
Basisregel 2: Op de opvallende plaatsen liggen de betere keuzes.
Basisregel 3: De kantine stimuleert water drinken.
Basisregel 4: De kantine heeft een gezonde aanpak schriftelijk vastgelegd in het beleid.

Uitgangspunten van de kantine
Als basis gebruiken we de Schijf van Vijf, met waar mogelijk keuze in alle productgroepen. Binnen deze productgroepen biedt de kantine tenminste één betere (gezondere) keuze aan, bijv. naast de pakjes appelsap worden er ook pakjes halfvolle melk verkocht. Betere keuzes worden meer in het zicht uitgestald en zijn eventueel ook goedkoper dan de ongezonde variant. Betere keuzes staan ook het dichtste bij de kassa. 
Elke dag kan er verse soep worden gekocht, waarin verse ingrediënten worden gebruikt, zoals groente en eventueel (mager) vlees of kip. Er kan altijd vers fruit gekocht worden, vaak ook nog eens verwerkt in smoothies of fruitsalades. De basis van de broodjes is volkorenbrood of bruin brood met als beleg verse groentes en fruit, salades (al dan niet zelf gemaakt), magere vleeswaren of vis. Voorbeelden van broodjes zijn bijv. eiersalade, tonijnsalade, broodje gezond, fruitige clubsandwich, sandwich kip, broodje groentesalade, zalmsalade. 
Als warme ‘broodjes’ bieden we bijv. aan een pistoletje met kaas en tomaat, kleine ham/kaas croissant, mini pizza (zelf gemaakt), pita pizza, tosti. Bij uitzondering bieden we snacks aan, zoals een broodje kroket of saucijzenbroodje. 
Doordat we samen met de leerlingen het aanbod in de kantine bepalen, is het belangrijk dat zij zich ook bewust worden van de gezondere en betere keuzes. Hierbij gebruiken we de informatie van het Voedingscentrum, zoals recepten en de ‘Inspiratielijst Op naar een gezondere kantine’. 
Wat de verkoop van pauzekoeken betreft zijn we, op advies van het Voedingscentrum, overgestapt op kleinere portieverpakkingen. 

Het Linie College werkt structureel aan een Gezonde Schoolkantine
 
Dit doen we door elk jaar het aanbod in de kantine in kaart te brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum. Hierbij worden we ook ondersteund door de GGD Hollands Noorden. 


Gezonde lunch van thuis

Het aanbod in de kantine van de school is niet alleen voldoende om een Gezonde School te kunnen zijn. Immers: veel leerlingen nemen ook van thuis de lunch en pauzehapjes mee. We hebben dan ook de medewerking van de ouders nodig op dit gebied. Het meenemen en nuttigen van Energydrankjes staan wij niet toe. Hieronder willen wij u adviseren wat u de leerlingen kunt mee geven. 

Eten en drinken tijdens de ochtend 
De leerlingen eten elke dag een pauzehap in de ochtend. We willen u vragen om geen koek, snoep of chips mee te geven. 

Geschikt voor de ochtend vinden wij bijvoorbeeld: 
• Fruit, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, pruim en mandarijn.
• Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.             
• Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol. Kijk voor geschikt beleg bij de lunch.

 

Eten tijdens de lunch
De leerlingen eten hun lunch in de kantine of in de klas (C-groepen). We vragen u om liever geen koek, snoep of chips mee te geven. 

Geschikt voor de lunch vinden wij bijvoorbeeld: 
• Volkorenbrood of bruinbrood, besmeerd met zachte halvarine of margarine uit een kuipje. 
• Eventueel als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
• Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals:
  - 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread; 
  - Notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker; 
  - Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en voor erbij.

Drinken
Bij voorkeur drinken de leerlingen tijdens de ochtend en de lunch dranken zonder toegevoegde suikers. We vragen ouders geen limonade, frisdranken, sportdranken/energy drinks en vruchtensappen mee te geven omdat ze erg veel suiker bevatten.

Geschikt voor drinken vinden wij bijvoorbeeld: 
• Kraanwater, water met een smaakje.   
• Halfvolle melk, karnemelk of yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers.


We zijn er ons van bewust dat veel leerlingen zelf bepalen wat ze meenemen naar school, maar we willen vragen om toch rekening te houden met de Gezonde School die we willen zijn.

deze website is gerealiseerd door schoolwapps.nl