De Gezonde School                 

Het door ons behaalde themacertificaat Voeding kunt u inzien door op de afbeelding hierboven te klikken. Ons nieuwe vignet 'Voeding’ van de Gezonde School is toegekend. Het vignet is geldig voor de komende drie jaar. 

Als school willen we graag bijdragen een gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen. Daarom willen we als Linie College een omgeving creëren waarin gezond eten gestimuleerd wordt en gemakkelijk is. 

Kantine
Als school beschikken we niet over snoep- of frisdrankautomaten.
In elke lokaal is een watertappunt waar leerlingen drinkwater kunnen pakken. In de kantine worden flesjes water verkocht. Ook proberen we te stimuleren dat de leerlingen gezonde tussendoortjes van thuis mee nemen, bijv. fruit of kleine pauzekoek.
Op school mogen geen Energy Drinks worden gedronken. 
De kantine van het Linie College is elke dag open. We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling aansluiten bij de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen. 

Aan het eind van schooljaar 2019-2020 hebben we de Gouden Kantineschaal behaald! Het aanbod bestond op dat moment voor 80% uit betere keuze-producten (februari 2020).  
Dit is gebleken uit het invullen van de kantinescan van het Voedingscentrum.
Na de Zilveren Kantineschalen 2017 en 2018, hebben we dus nu de Gouden Schaal 2019-2020 behaald! 
We kunnen nu nog gaan voor de Ideale Schaal. Dat is het hoogst haalbare. Om in aanmerking te komen voor de Gouden Schaal moet worden voldaan aan de vier basisregels:
Basisregel 1: De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan. 
Basisregel 2: Op de opvallende plaatsen liggen de betere keuzes.
Basisregel 3: De kantine stimuleert water drinken.
Basisregel 4: De kantine heeft een gezonde aanpak schriftelijk vastgelegd in het beleid.
En tevens moet worden voldaan aan de volgende regels: 
- Het uitgestalde aanbod bestaat voor minstens 80% uit betere keuzes-producten.
- Het aanbod in de automaten bestaat voor minstens 80% uit betere keuzes.
- De uitstraling van de kantine of het bedrijfsrestaurant stimuleert tot een betere keuze en voldoet aan minstens 5 van de aanvullende uitstralingspunten.
- De kantine of het bedrijfsrestaurant biedt groente én fruit aan.

Wie kreeg al een Schoolkantine Schaal? | De Gezonde Kantine | Voedingscentrum

Uitgangspunten van de kantine
Als basis gebruiken we de Schijf van Vijf, met waar mogelijk keuze in alle productgroepen. Binnen deze productgroepen biedt de kantine tenminste één betere (gezondere) keuze aan, bijv. naast de pakjes appelsap worden er ook pakjes halfvolle melk verkocht. Betere keuzes worden meer in het zicht uitgestald en zijn eventueel ook goedkoper dan de ongezonde variant. Betere keuzes staan ook het dichtste bij de kassa. 
Elke dag kan er verse soep worden gekocht, waarin verse ingrediënten worden gebruikt, zoals groente en eventueel (mager) vlees of kip. Er kan altijd vers fruit gekocht worden, vaak ook nog eens verwerkt in smoothies of fruitsalades.
De basis van de broodjes is volkorenbrood of bruin brood met als beleg verse groentes en fruit, salades (al dan niet zelf gemaakt), magere vleeswaren of vis.
Voorbeelden van broodjes zijn bijv. eiersalade, tonijnsalade, broodje gezond, fruitige clubsandwich, sandwich kip, broodje groentesalade, zalmsalade. 
Als warme ‘broodjes’ bieden we bijv. aan een pistoletje met kaas en tomaat, kleine ham/kaas-croissant, minipizza (zelf gemaakt), pita pizza, tosti.
Bij uitzondering bieden we snacks aan, zoals een broodje kroket of saucijzenbroodje. 
Doordat we samen met de leerlingen het aanbod in de kantine bepalen, is het belangrijk dat zij zich ook bewust worden van de gezondere en betere keuzes. Hierbij gebruiken we de informatie van het Voedingscentrum, zoals recepten en de ‘Inspiratielijst Op naar een gezondere kantine’. 
Wat de verkoop van pauzekoeken betreft zijn we, op advies van het Voedingscentrum, overgestapt op kleinere portieverpakkingen. 


 
Het Linie College werkt structureel aan een Gezonde Schoolkantine 
Dit doen we door elk jaar het aanbod in de kantine in kaart te brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum. Hierbij worden we ook ondersteund door de GGD Hollands Noorden.

Gezonde schoolkantine wordt 'gewone' schoolkantine
We zijn ook dit schooljaar weer volop bezig met de Gezonde Schoolkantine.
Vanuit het Voedingscentrum willen ze de term 'gezonde' vervangen door 'gewone'. Gezond moet daarbij de normaalste zaak van de wereld worden. Ter ondersteuning hiervan hebben we een bord gekregen in de kantine met daarop de behaalde schalen.Gezonde lunch van thuis

Het aanbod in de kantine van de school is niet alleen voldoende om een Gezonde School te kunnen zijn. Immers: veel leerlingen nemen ook van thuis de lunch en pauzehapjes mee. We hebben dan ook de medewerking van de ouders nodig op dit gebied. Het meenemen en nuttigen van Energydrankjes staan wij niet toe. Hieronder willen wij u adviseren wat u de leerlingen kunt mee geven. 

Eten en drinken tijdens de ochtend 
De leerlingen eten elke dag een pauzehap in de ochtend. We vragen ouders/verzorgers om liever geen koek, snoep of chips als pauzehap mee te geven.

Geschikt voor de ochtend vinden wij bijvoorbeeld: 
• Fruit, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, pruim en mandarijn.
• Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.             
• Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol. Kijk voor geschikt beleg bij de lunch.

Eten tijdens de lunch
De leerlingen eten hun lunch in de kantine; sommige groepen eten in de eigen klas. We vragen ouders/verzorgers om liever geen koek, snoep of chips als lunch mee te geven. 

Geschikt voor de lunch vinden wij bijvoorbeeld: 
• Volkorenbrood of bruinbrood, besmeerd met zachte halvarine of margarine uit een kuipje.
• Eventueel als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol. 
• Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread; eventueel notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker. 
• Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en voor erbij. 

Drinken
Bij voorkeur drinken de leerlingen tijdens de ochtend en de lunch dranken zonder toegevoegde suikers. We vragen ouders/verzorgers om liever geen limonade, frisdranken, sportdranken/energy drinks en vruchtensappen mee te geven omdat ze erg veel suiker bevatten.

Geschikt voor drinken vinden wij bijvoorbeeld: 
• Kraanwater, water met een smaakje.   
• Halfvolle melk, karnemelk of yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers.
We zijn ons ervan bewust dat veel leerlingen zelf bepalen wat ze meenemen naar school, maar we willen ouders/verzorgers vragen om toch rekening te houden met de Gezonde School die we willen zijn.

Mocht u als ouder/verzorger vragen hebben over bijv. gezondheid, voedingsgewoontes en gewicht van uw kind, dan kunt contact opnemen met de zorgcoördinator en/of de jeugdarts van de GGD verbonden aan onze school.
Voor vragen over gezonde, duurzame en veilige voeding kunt u terecht bij het Voedingscentrum via hun
website.

Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT